Aangepaste uren afhaalmagazijn. Maandag tot vrijdag tot 17u30, zaterdag tot 12u30

Een handig stappenplan voor jouw verbouwing.

Je hebt misschien net beslist dat je zelf je huis gaat verbouwen als je dit leest. Een eigen renovatieproject of een (kleine) verbouwing die je woning naar ‘the next level’ brengt. Slim, door zelf te renoveren kan je namelijk heel wat kosten besparen. Of je nu enkel zelf je trap renoveert of je gaat echt voor een complete renovatie van je woning, onze handige harry’s en henriettes helpen je graag op weg met enkele praktische tips en tricks voor jouw klus- en verbouwproject.

TIP 1: Wat wil je echt renoveren?

Een renovatie start altijd met een goed idee, maar dat betekent nog niet dat je precies weet wat je gaat doen. Voor je van start gaat met je klus- of bouwproject raden we je aan om vooraf goed stil te staan bij wat je nu precies wil bereiken of wil doen in je woning. Zo kan je goed definiëren wat een echte must-have is en wat optioneel is in jouw klusproject. Een parketvloer plaatsen van 52 m², een tuinscherm van 17 meter, … Maak je doel concreet en specifiek. Te abstract? Geen probleem, bij Woodtex vertalen we graag “bouwtaal” naar mensentaal. 

Een voorbeeld: je wil graag een nieuwe houten trap plaatsen in je woning. Is de trap in je woning verouderd en wil je een eigentijdse en moderne look? Dan is misschien een volledig nieuwe trap helemaal niet nodig én kan je budgetvriendelijk en duurzaam aan de slag met trapbekleding van Maestro. Als je tot voor het lezen van deze blog niet wist dat trapbekleding bestond, dan ben je bij Woodtex aan het juiste adres! In onze winkel kan je altijd terecht bij de infobalie, zonder afspraak.

renoveren vakman woodtex

TIP 2: Heb je een aannemer of andere vakman nodig?

Voor je aan de slag gaat met je eerste doe-het-zelfproject heb je vast en zeker gegoogeld. Als (onervaren) doe-het-zelver vind je online overweldigend veel advies en stappenplannen over hoe jij je project tot een goed einde brengt. Zelf je gevelrenovatie uitvoeren? Daar bestaat vast een filmpje over. 

Hoewel je een schat van info op het internet vindt, gaat er niets boven advies van een ervaren professional. Het kost je slechts een kleine moeite en bespaart je heel wat onnodige kosten. Ja, je leest het goed. Je maakt immers minder fouten als je onmiddellijk de juiste materiaalkeuze maakt of je installatie correct uitvoert.

Arnout en Maud – onze eigenste doe-het-zelvers – doen regelmatig beroep op onze infobalie. Daar kan je niet enkel terecht voor advies over je materialen, maar ook over bijkomende info zoals installatie en onderhoud. Woodtex is een hout- en bouwmarkt voor professionals én beginnende klussers. We wood love to help you, dus kom gerust eens langs!

TIP 3: Bepaal je renovatiebudget

Nadat je weet wat je precies gaat doen, kan je aan de slag met het totaalplaatje. Je verzamelt de kostprijs van al je benodigdheden en maakt een eerste ruwe schatting van de totaalkost van jouw renovatieproject. Heb je geen idee hoeveel je ongeveer zal spenderen aan je renovatie? Dat is volstrekt normaal. Gelukkig zijn er tools en ervaren experten die je graag op weg helpen.

Weet je zelf al precies wat je nodig hebt? Maak dan gebruik van onze Woodlist, een online boodschappenlijst voor jouw project. Je mist hierdoor ook geen enkele korting op de producten die je nodig hebt én weet precies wat jouw materialen zullen kosten. Begin je echt met nul doe-het-zelfervaring? Spreek dan gerust een medewerker aan in onze winkel in Wilrijk. Ze helpen je graag verder met al je vragen en overlopen met jou wat jij precies nodig hebt. Neem zeker foto’s en afmetingen mee, zo krijg je het beste renovatieadvies!

Nu je een ruwe schatting hebt van je kosten, kan je een renovatiebudget bepalen. Je kostenschatting is slechts een richtlijn, maar je budget is een echte afspraak met jezelf die je maakt. Een renovatiebudget vastleggen heeft namelijk heel wat voordelen: 

  • Een goede outletdeal of korting? Door je budget staat jouw koopjesradar altijd aan! Wist je dat we bij Woodtex regelmatig promoties en actieperiodes hebben?
  • Een budget behoedt je voor onrealistische renovatieplannen. 
  • Je bespaart heel wat door zorgvuldig te budgetteren. Je vermijdt onnodige kosten en denkt goed na over wat je precies aankoopt.

Ga je voor grote luxe of eerder basic? Een budget zet je op weg voor de juiste keuze die past bij je levensstijl, je wensen, dromen en verwachtingen. Wist je dat een budget ook heel handig is voor onze Woodtex-experten? Zo krijg je een offerte voor jouw renovatieproject op maat van jouw budget. 

TIP 4: Vergeet je papierwerk niet

Hoewel je bij Woodtex niet terecht kan voor hulp met je bouwvergunning – daar zijn meer geschikte partijen voor -, weten we wel dat papierwerk onvermijdelijk deel uitmaakt van een renovatieproject. Daarom lijsten we kort enkele tips op waar je je best even in verdiept: 

  • Grote werken? Controleer zeker of je een bouw- of omgevingsvergunning nodig hebt.
  • Renovaties worden vaak gesteund door de overheid. Ga dus zeker na of jij in aanmerking komt voor (renovatie)premies. 
  • Niet alle werken kan of mag je zomaar zelf uitvoeren. Bekijk zeker of je voor jouw project hulp moet inroepen van een aannemer, architect, ingenieur, … 
  • Blokkeer je tijdelijk een parkeerplaats, zet je een stelling of zet je een ladderlift? Informeer tijdig bij je gemeente en/of politiezone wat je moet doen.

TIP 5: Planning en timing zijn cruciaal

Een goed doordachte planning en een strakke timing zijn essentieel voor een succesvolle renovatie. Neem je tijd om een gedetailleerd renovatieplan op te stellen met een realistische tijdlijn. Deel je project op in verschillende subtaken en hou rekening met mogelijke vertragingen. Zo ben je altijd goed voorbereid op onverwachte wendingen of tegenslagen.

Klaar voor jouw verbouwing?

Renoveren kan een uitdagende ervaring zijn. Met een grondige voorbereiding, een duidelijk renovatieplan en een goede organisatie maak je van jouw renovatie of verbouwing een succes. Altijd welkom op de Boomsesteenweg om beroep te doen op Woodtex. Met specialisten in elke categorie staan we je graag bij met advies voor jouw klus- en doe-het-zelfproject. We helpen je met het selecteren van materialen, de juiste montagetechniek en het onderhoud. Zo geniet jij nog vele jaren van je eigen renovatie.

Scroll naar boven