Aangepaste uren afhaalmagazijn. Maandag tot vrijdag tot 17u30, zaterdag tot 12u30

Folies – onderdak, gevel, damprem

Woodtex heeft folies voor binnen en buiten. We hebben Eterroof als onderdak en Pro Clima Solitex voor de gevel. Voor de binnenzijde van de woning hebben we meerdere folies: Pro Clima db+, Tesa isofix, Knauf Etaplus, en Knauf LDS 100. Deze folies worden gebruikt als dampscherm – om te voorkomen dat er vocht in bijvoorbeeld de dakconstructie terechtkomt. Daarnaast moet een goede plaatsing ook tocht tegengaan. Ongecontroleerde luchtstromen door kieren en spleten zorgen immers voor warmteverlies.

Welke folies?

Woodtex heeft folies voor binnen en buiten. Hieronder volgen lijstjes voor:

1. Onderdak
2. Gevel
3. Damprem langs de binnenkant van de woning

Als onderdak hebben we Proclima 1000/3000 en voor de gevel Pro Clima Solitex. Voor de binnenzijde van de woning hebben we meerdere folies: Pro Clima db+Tesa isofix, Knauf Etaplus en Knauf LDS 100.

Waarom een onderdak- of gevelfolie?

Onderdak- en gevelfolies moeten de bouw water- en winddicht maken. Een goede folie moet ook “ademene”. Vocht in de constructie kan zo ontsnappen in de vorm van waterdamp. De folie is dus dampopen.

Waarom een folie langs de binnenzijde van de woning?

Deze folies worden gebruikt als dampscherm, ze regelen mee het vocht in de woning. Er komt immers veel vocht vrij in een woning: bij het koken bijvoorbeeld. Maar ook tijdens onze slaap: de lucht die we uitademen bevat veel vocht. Een dampscherm moet voorkomen dat dit vocht in de constructie terechtkomt.

Daarnaast moet een goed geplaatst dampscherm ook tocht tegengaan. Ongecontroleerde luchtstromen door kieren en spleten leiden immers tot een aanzienlijk warmteverlies. Dit effect is niet te onderschatten: tocht maakt dat de lucht in onze woningen verschillende keren per uur vernieuwd wordt. Die nieuwe lucht moet telkens opnieuw opgewarmd worden. Continue tocht is daarom geen efficiënt systeem van ventilatie.

1. Onderdak:

Een Pro Clima onderdakfolie moet waterdicht, stevig en ademend zijn. Deze folie is microporeus met een hoge waterdampdoorlatendheid. Daardoor kan er geen regenwater binnen maar kan vocht dat in de dakconstructie is terechtgekomen, toch nog uitdampen. De Pro Clima onderdak folie kan direct op de isolatie of op de balken gelegd worden.

  PRO CLIMA SOLITEX 1000

1.5m

50m

art. 14095

  PRO CLIMA SOLITEX 3000  1.5m               0.5m                              art. 14096

 

2. Gevel:

Onze Pro Clima folie voor de gevel is lucht- en waterdicht maar toch dampopen; vocht dat in de muur-constructie zit, kan toch ontsnappen (door diffusie). Tussen de folie en de gevelplanken laat u best 1 tot 2cm ventilatieruimte.

  Pro Clima Solitex Fronta Quattro (gevel)

 

1.50m

1.50m

50m

per m

art. 9531

art. 9533

75m²

per m

 

3. Binnenzijde woning: luchtdichting en damprem.

Folies moeten tocht tegengaan en werken als damprem. De luchtdichting moet grondig gebeuren met behulp van tape en afdichtingskit. Gaatjes of spleten in de folie of een slechte aansluiting tegen de bezetting brengen vocht in de constructie.

Een folie is nooit volledig dampdicht. Zelfs door een gesloten plastic dringt vocht door via diffusie (door chemische verbindingen). Daarom spreekt men van een dampremmende folie. Die kan meer of minder dampopen of dampdicht zijn.

Een bijna dampdichte folie is Knauf LDS 100. Die moet perfect geplaatst zijn. Wanneer er luchtlekken zijn en er vocht achter de folie dringt, zit dit vocht ‘gevangen’ en ontstaat er schimmel.

De andere folies zijn een meer ‘open’ damprem. Ze houden het vocht grotendeels uit de constructie, maar het vocht dat er toch indringt, kan er mettertijd weer uit (bvb. Knauf Vapor Flex).

De beste folies (Pro Clima, Etaplus, Tesa) hebben een variabele dampweerstand. Het dampscherm past zich aan in functie van de relatieve luchtvochtigheid aan beide zijden van de folie. In de winter kunnen onze woningen erg drooggestookt worden. Dan is zo’n folie bijna dampdicht en blijft het vocht in de kamers. In de zomer zet de folie zich meer open. Door diffusie kan de constructie dan terugdrogen.

 

  Pro Clima DB +  (variabele dampweerstand)

1,35m

50m

art. 9530

   Pro Clima Uni tape

60mmx3 m

art. 9532

TESA Dampscherm (variabel)

 30m²

60m²

TESA kleefband 2-in-1

20m

30m

1.5m

1.5m

art. 630000

art. 630010

 art. 630020

 

  KNAUF LDS 100   100m² (dampdicht)

50m

2m

 art. 7755

                                       25m² (dampdicht)

12.5m

2m

art. 7756

  KNAUF TAPE – LDS SOLIPLAN

  • LDS SOLIFIT
  • LDS BAND (dubbelzijdig)

40m

25m

10m

6cm

6cm

2.5cm

art. 7577

art 7851

art. 7579

  KNAUF LDS SOLIMUR afdichtingskit 310ml

art. 7578

Scroll naar boven